Abstract
Idéburna organisationer är en viktig del i det civila samhället. Genom en fallstudie av ett projekt riktat till ensamkommande flyktingungdomar berättar artikeln om hur utsatthet kan förvandlas till inkludering. Hassela Skånes projekt Vändpunkten följs upp med participatorisk forskningsansats. Analys av dokument och intervjuer av medlemmar, volontärer och ungdomar (n=20) utgör underlag för denna berättelse om hur projektet utvecklats till nytta för alla inblandade parter.
Genom triangulering av olika intressenters perspektiv framkommer en idéorganisations möjlighet att bidra till en utveckling från utsatthet till inkludering. Genom uppsökande verksamhet skapas kontakt. Inom verksamhetens olika aktiviteter har det funnits möjligheter till personlig utveckling och ansvarstagande. Projektet hade värde för såväl ungdomarna som volontärerna. Genom projektet kunde deltagare utveckla organisationen Ensamkommandes förbund, där verksamheten fortsatt.
Författare som medverkar i Socialmedicinsk tidskrift accepterar att deras verk publiceras under licensen Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 Unported. Denna licens tillåter att en tredje person delar ut författarens arbete (kopierar, distribuerar och sänder verket) och skapar bearbetningar av det under förutsättning att: författaren/na och/eller licensgivaren anges på ett korrekt sätt, verket inte används i kommersiellt syfte samt om verket återanvänds eller distribueras måste information tydligt anges om upphovsrättsvillkoren som gäller för verket.
Författare behåller upphovsrätt för deras arbete men garanterar samtidigt publiceringsrättigheter för första publicering och all publicering via Internet till Socialmedicinsk tidskrift. Vidare kräver Socialmedicinsk tidskrift att författaren överför samtliga upphovsrättigheter för kommersiell användning av verket till utgivaren (Socialmedicinsk tidskrift). Inkomster från kommersiell försäljning används för att kunna fortsätta att publicera smt både i tryckt format och online utan publiceringsavgifter.