DEF – Det existentiella förbandet – betydelsen av medkänsla i omhändertagande efter katastrof

Abstract

Medkänsla, medlidande och universell eller ontologisk gemenskap mellan människor har framträtt som avgörande för en hälsosam utveckling efter upplevelser av katastrof. Början till en handlingsmodell kallad ”DEF – Det existentiella förbandet” (som en fortsättning på ABC) finns i en nyutkommen bok (1). Den utgår från att livsfrågor är en betydelsefull del av långtidsuppföljningen efter en katastrof. ”Livsfrågor” är de existentiella frågorna om livets innehåll, om värden, prioriteringar, människors förhållande till varandra och betydelsen av hälsa, lidande, kärlek och död. Livsfrågor innebär också livsförståelse och att förstå livet på nytt efter en katastrof. Bearbetning av livsfrågor förutsätter mänsklig gemenskap. Ett existentiellt omhändertagande bygger på en medmänsklig hållning av medkänsla och naturlig människokärlek. Vi föredrar i enlighet med vår vetenskapliga tradition att på svenska även tala om fenomenet medlidande som svar på medmänniskans lidande (engelska ”compassion”).

PDF

Författare som medverkar i Socialmedicinsk tidskrift accepterar att deras verk publiceras under licensen Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 Unported. Denna licens tillåter att en tredje person delar ut författarens arbete (kopierar, distribuerar och sänder verket) och skapar bearbetningar av det under förutsättning att: författaren/na och/eller licensgivaren anges på ett korrekt sätt, verket inte används i kommersiellt syfte samt om verket återanvänds eller distribueras måste information tydligt anges om upphovsrättsvillkoren som gäller för verket.

Författare behåller upphovsrätt för deras arbete men garanterar samtidigt publiceringsrättigheter för första publicering och all publicering via Internet till Socialmedicinsk tidskrift. Vidare kräver Socialmedicinsk tidskrift att författaren överför samtliga upphovsrättigheter för kommersiell användning av verket till utgivaren (Socialmedicinsk tidskrift). Inkomster från kommersiell försäljning används för att kunna fortsätta att publicera smt både i tryckt format och online utan publiceringsavgifter.