Trafikskadade barn- och ungdomar riskerar kvarstående psykiska och psykosociala problem - möjliga riskfaktorer
PDF

Nyckelord

skada
trafikolycka
uppföljning
vård
post-traumatisk stress

Abstract

Syfte: Att undersöka förekomst av kvarstående psykiska och psykosociala problem ett år efter trafikskador och möjliga riskfaktorer. Patienter och metod: Sjukhusdata såsom, ålder, kön, trafikantkategori, olyckstyp, skadans lokalisation och svårhetsgrad samt typ av vård analyserades för 292 barn, i åldrarna 0-15 år, som skadats i trafik år 2000 i Göteborg med omnejd. Uppföljningsdata analyserades med hjälp av en enkät som besvarades av föräldrar, 12-20 månader efter olyckan. Resultat: Kvarstående psykiska och psykosociala problem rapporterades för 22 % av barnen. Kvarstående fysiska problem, minst en förälder med utländsk härkomst, behandlad i sluten vård, skadad som fotgängare eller med motorfordon som motpart ökade sannolikheten för att kvarstående psykiska problem rapporterades hos barnen. Skador i skalle, hjärna och ansikte ökade också sannolikheten för kvarstående problem i undergruppen utan fysiska kvarstående problem. Slutsats: Psykiska och psykosociala problem riskerar att förbises hos barn efter trafikolyckor eftersom de inte är relaterade till skadornas svårhetsgrad. Riktlinjer för tidig identifikation, uppföljning och behandling av barn i riskzonen bör införas så fort som möjligt.

PDF

Författare som medverkar i Socialmedicinsk tidskrift accepterar att deras verk publiceras under licensen Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 Unported. Denna licens tillåter att en tredje person delar ut författarens arbete (kopierar, distribuerar och sänder verket) och skapar bearbetningar av det under förutsättning att: författaren/na och/eller licensgivaren anges på ett korrekt sätt, verket inte används i kommersiellt syfte samt om verket återanvänds eller distribueras måste information tydligt anges om upphovsrättsvillkoren som gäller för verket.

Författare behåller upphovsrätt för deras arbete men garanterar samtidigt publiceringsrättigheter för första publicering och all publicering via Internet till Socialmedicinsk tidskrift. Vidare kräver Socialmedicinsk tidskrift att författaren överför samtliga upphovsrättigheter för kommersiell användning av verket till utgivaren (Socialmedicinsk tidskrift). Inkomster från kommersiell försäljning används för att kunna fortsätta att publicera smt både i tryckt format och online utan publiceringsavgifter.