Den ljusare sidan av livet - sjukhusclowner inspirerar barn och föräldrar
PDF

Nyckelord

sjukhusclowner
barn och föräldrar
glädje
hopp
värde
begränsningar

Abstract

Syftet med föreliggande studie var att försöka nå fram till en djupare förståelse för sjukhusclownernas arbetet genom att beslysa den psykologiska betydelse som clownarbetet fått för några barn i olika åldrar och deras föräldrar. Frågan var vilka aspekter som stärkte bilden av gynnsamma clownmöten och vilka aspekter som innebar begränsningar i clownkontakten? Forskningsstudiens kvalitativa design byggde på ett antal intervjuer. SAmmanfattningsvis visade studien att barn och föräldrar var samstämmiga i att glädjen och skratten gav fritt spelrum för den ljusare sidan av livet och ingav hopp om förbättring. Samtliga barn och föräldrar såg värdet av att kunna avledas och distraheras från svåra sjukdomstillstånd och få pröva nya kreativa möjligheter i magiska situationer. Studien diskuterade vidare om och hur clownmöten var lämpliga, exempelvis hos döende barn, nyopererade barn, hos barn med rädsla för det annorlunda, eller hos yngre tonåringar.
PDF

Författare som medverkar i Socialmedicinsk tidskrift accepterar att deras verk publiceras under licensen Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 Unported. Denna licens tillåter att en tredje person delar ut författarens arbete (kopierar, distribuerar och sänder verket) och skapar bearbetningar av det under förutsättning att: författaren/na och/eller licensgivaren anges på ett korrekt sätt, verket inte används i kommersiellt syfte samt om verket återanvänds eller distribueras måste information tydligt anges om upphovsrättsvillkoren som gäller för verket.

Författare behåller upphovsrätt för deras arbete men garanterar samtidigt publiceringsrättigheter för första publicering och all publicering via Internet till Socialmedicinsk tidskrift. Vidare kräver Socialmedicinsk tidskrift att författaren överför samtliga upphovsrättigheter för kommersiell användning av verket till utgivaren (Socialmedicinsk tidskrift). Inkomster från kommersiell försäljning används för att kunna fortsätta att publicera smt både i tryckt format och online utan publiceringsavgifter.