Temaledare: Utbildning inom högskolor, universitet och kriminalvården om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer

Abstract

I ett tidigare temanummer av Socialmedicinsk Tidskrift 2019 (nummer 4) redovisas mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer både nationellt och globalt. I en av artiklarna betonades vikten av både grundutbildning för de som möter problemet i sin yrkesutövning men även behovet av lokala utbildningar i närområdet bland grupper där jämställdhetsarbetet är eftersatt. De yrken som omfattas av det nya examensmålet i Högskoleförordningen möter personer som utsätts för olika typer av våld mot kvinnor och våld i nära relationer. Införandet av det nya examensmålet är därför ett unikt sätt att bekräfta den högre utbildningens strategiska roll.

Detta temanummer syftar till att både generellt sprida och öka kunskapen men framför allt att bidra till ett kunskapsutbyte mellan de olika lärosätena. Här ges en möjlighet att ta del av varandras erfarenheter, idéer och pedagogiska grepp. Vår förhoppning är att temanumret skall var en källa till inspiration i det fortsatta viktiga arbetet med att minska mäns våld mot kvinnor. Glädjande har många värdefulla och intressanta artiklar inkommit som representerar hur man arbetar med ämnet både för blivande fysioterapeuter, socionomer, sjuksköterskor och för personalen inom kriminalvården.

PDF
Creative Commons License

Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-IckeKommersiell 3.0 Internationell licens.

Copyright (c) 2021 Bjarne R Jansson, Leah Okenwa Emegwa