Effekter av ledarprogram för hållbart och hälsofrämjande ledarskap på sjukfrånvaro, sjuknärvaro och utmattning
PDF

Nyckelord

Ledarskapsintervention
sjukfrånvaro
sjuknärvaro
utmattning
hälso- och sjukvården.

Abstract

Hälso- och sjukvården är den bransch i Sverige med högst sjukfrånvaro. Ledarskap kan ses som en nyckelfaktor i ett proaktivt arbete för att främja friskare medarbetare. Syftet med studien var att analysera hur förändrade ledarstrategier till följd av ledarprogrammet på olika sätt bidrog till sjukfrånvaro, sjuknärvaro och utmattning. Studien bygger på uppföljande analyser av ett ledarprogram för hållbart och hälsofrämjande ledarskap som genomfördes vid 17 vårdarbetsplatser. Här redovisas resultat från analys av medarbetares skattade frånvaro och utmattning genom deras svar på enkäter. Resultaten visade att förändringar i specifika ledarstrategier hade samband med förändrade nivåer av sjukfrånvaro, sjuknärvaro och utmattning. Sambanden var dock svaga med begränsade effekter på skattade sjukfrånvaromönster och utmattning. Av betydelse hade mer aktivt chefsarbete med förbättringar genom ledarprogrammet.

PDF

Författare som medverkar i Socialmedicinsk tidskrift accepterar att deras verk publiceras under licensen Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 Unported. Denna licens tillåter att en tredje person delar ut författarens arbete (kopierar, distribuerar och sänder verket) och skapar bearbetningar av det under förutsättning att: författaren/na och/eller licensgivaren anges på ett korrekt sätt, verket inte används i kommersiellt syfte samt om verket återanvänds eller distribueras måste information tydligt anges om upphovsrättsvillkoren som gäller för verket.

Författare behåller upphovsrätt för deras arbete men garanterar samtidigt publiceringsrättigheter för första publicering och all publicering via Internet till Socialmedicinsk tidskrift. Vidare kräver Socialmedicinsk tidskrift att författaren överför samtliga upphovsrättigheter för kommersiell användning av verket till utgivaren (Socialmedicinsk tidskrift). Inkomster från kommersiell försäljning används för att kunna fortsätta att publicera smt både i tryckt format och online utan publiceringsavgifter.