Naturliga vägar till mänsklig, social och ekologisk hållbarhet
PDF

Nyckelord

Naturmiljö
stad
kognition
mental prestation
mental hälsa

Abstract

Epidemiologiska och experimentella empiriska studier har visat att tillgång till och kontakt med naturmiljöer är förenat med både bättre fysisk och psykisk hälsa, med positiva effekter på flera aspekter av välmående och återhämtning från mentala belastningar. Naturkontakt kan även påverka mellanmänskliga prosociala beteenden, miljöbeteenden, och hälsobeteende. Naturmiljöer utgör således en viktig resurs även för att möta folkhälsoutmaningar med psykisk ohälsa, där stress och brist på återhämtning är vanliga orsaker. Att värna om naturen, att främja kontakt med naturen både i och utanför stadens gränser, och att arbeta aktivt för integreringen av natur i utformningen av våra levnadsmiljöer och livsstilar är således centralt för mänsklig och social hållbarhet, såväl som för miljömässig/ekologisk hållbarhet.

PDF

Författare som medverkar i Socialmedicinsk tidskrift accepterar att deras verk publiceras under licensen Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 Unported. Denna licens tillåter att en tredje person delar ut författarens arbete (kopierar, distribuerar och sänder verket) och skapar bearbetningar av det under förutsättning att: författaren/na och/eller licensgivaren anges på ett korrekt sätt, verket inte används i kommersiellt syfte samt om verket återanvänds eller distribueras måste information tydligt anges om upphovsrättsvillkoren som gäller för verket.

Författare behåller upphovsrätt för deras arbete men garanterar samtidigt publiceringsrättigheter för första publicering och all publicering via Internet till Socialmedicinsk tidskrift. Vidare kräver Socialmedicinsk tidskrift att författaren överför samtliga upphovsrättigheter för kommersiell användning av verket till utgivaren (Socialmedicinsk tidskrift). Inkomster från kommersiell försäljning används för att kunna fortsätta att publicera smt både i tryckt format och online utan publiceringsavgifter.