Abstract
Barn till föräldrar med psykisk sjukdom har en ökad risk att själva drabbas av psykiska och andra problem. Trots det har vuxenpsykiatrin ofta försummat att uppmärksamma patienters barns situation. Tillägg till Hälso- och sjukvårdslagen innebär att sjukvårdspersonal är ålagda att beakta patienters barns behov av stöd när föräldern har psykisk störning. Vi undersökte slutenvårdspersonalens attityder och erfarenheter av att arbeta med barnperspektivet samt huruvida en kortare utbildningsintervention kan påverka handlingsberedskapen. Semistrukturerade intervjuer som genomfördes på tre psykiatriska avdelningar, följt av kvalitativ innehållsanalys, visade att barnperspektivet anses vara ett angeläget men i praktiken svårt område och att strukturerade arbetsmetoder och omfattande utbildning krävs för att arbetet ska komma igång.
Författare som medverkar i Socialmedicinsk tidskrift accepterar att deras verk publiceras under licensen Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 Unported. Denna licens tillåter att en tredje person delar ut författarens arbete (kopierar, distribuerar och sänder verket) och skapar bearbetningar av det under förutsättning att: författaren/na och/eller licensgivaren anges på ett korrekt sätt, verket inte används i kommersiellt syfte samt om verket återanvänds eller distribueras måste information tydligt anges om upphovsrättsvillkoren som gäller för verket.
Författare behåller upphovsrätt för deras arbete men garanterar samtidigt publiceringsrättigheter för första publicering och all publicering via Internet till Socialmedicinsk tidskrift. Vidare kräver Socialmedicinsk tidskrift att författaren överför samtliga upphovsrättigheter för kommersiell användning av verket till utgivaren (Socialmedicinsk tidskrift). Inkomster från kommersiell försäljning används för att kunna fortsätta att publicera smt både i tryckt format och online utan publiceringsavgifter.