Abstract
En central utmaning inom prevention är att nå fram till målgruppen. Under åren 2003-2014 gav regeringen genom olika myndigheter medel till ANDT-förebyggande insatser där olika etniska grupper var mål och medel i arbetet. Vår forskargrupp har följt 31 projekt som genomförts av 28 olika idéburna organisationer. Studien bygger på analys av dokument och telefonintervjuer av projektledare och organisationsrepresentanter.
Två tredjedelar av organisationerna var etniska och var fjärde en ANDT-organisation. Merparten av projekten riktades till barn och unga. Utbildningsinsatser, interaktiva metoder och samverkan dominerade. Detta gav ökad kunskap, stärkta deltagare och attityd- och beteendeförändringar. För organisationen gav det ökad samverkan, fortlevnad av projektet, förbättrade metoder och en tydligare roll i samhället. Trovärdigheten och tilliten till organisationerna ökar deras möjlighet att nå målgruppen.
Författare som medverkar i Socialmedicinsk tidskrift accepterar att deras verk publiceras under licensen Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 Unported. Denna licens tillåter att en tredje person delar ut författarens arbete (kopierar, distribuerar och sänder verket) och skapar bearbetningar av det under förutsättning att: författaren/na och/eller licensgivaren anges på ett korrekt sätt, verket inte används i kommersiellt syfte samt om verket återanvänds eller distribueras måste information tydligt anges om upphovsrättsvillkoren som gäller för verket.
Författare behåller upphovsrätt för deras arbete men garanterar samtidigt publiceringsrättigheter för första publicering och all publicering via Internet till Socialmedicinsk tidskrift. Vidare kräver Socialmedicinsk tidskrift att författaren överför samtliga upphovsrättigheter för kommersiell användning av verket till utgivaren (Socialmedicinsk tidskrift). Inkomster från kommersiell försäljning används för att kunna fortsätta att publicera smt både i tryckt format och online utan publiceringsavgifter.