Abstract
Naturupplevelser hör till de friskfaktorer som kräver vår uppmärksamhet i takt med att gröna ytor krymper i urbana områden. Barns möjlighet till naturkontakt i vardagen är föremål för nationella utredningar och miljöpsykologiska studier. Barns nyfikna och konkreta sätt att utforska sina omgivningar i kontakt med natur är en hälsofaktor. Yngre barn med tillgång till en grön, rymlig och varierad utemiljö blir involverade i fri äventyrlig fysisk aktivitet. Äldre barn med trygga gröna omgivningar i bebyggelsemiljön får vardagsrörlighet under självständig lek, umgänge och transporter. De resultat som finns kring barns utomhusrekreation i olika typer av miljöer - förskolor, skolor och boende - diskuteras i relation till den dokumentation som finns av lekens specifika karaktär, struktur och förlopp i gröna utemiljöer.
Författare som medverkar i Socialmedicinsk tidskrift accepterar att deras verk publiceras under licensen Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 Unported. Denna licens tillåter att en tredje person delar ut författarens arbete (kopierar, distribuerar och sänder verket) och skapar bearbetningar av det under förutsättning att: författaren/na och/eller licensgivaren anges på ett korrekt sätt, verket inte används i kommersiellt syfte samt om verket återanvänds eller distribueras måste information tydligt anges om upphovsrättsvillkoren som gäller för verket.
Författare behåller upphovsrätt för deras arbete men garanterar samtidigt publiceringsrättigheter för första publicering och all publicering via Internet till Socialmedicinsk tidskrift. Vidare kräver Socialmedicinsk tidskrift att författaren överför samtliga upphovsrättigheter för kommersiell användning av verket till utgivaren (Socialmedicinsk tidskrift). Inkomster från kommersiell försäljning används för att kunna fortsätta att publicera smt både i tryckt format och online utan publiceringsavgifter.