Varför behövs mer idéburen välfärd? Allmänmänskliga behov framför fjärrstyrda kontrollbehov

Abstract

Svensk välfärd står inför en omvälvande tid och behovet av innovation och omvärdering av systemet är större än någonsin. Vi behöver ifrågasätta gamla antaganden och söka nya lösningar. Speglar dagens grundantaganden som styr det svenska välfärdssystemet verkligen, på ett relevant sätt, verklighetens behov?

Det är dags att utmana New Public Management (NPM), denna styrmodell som med sitt fokus på kontroll, ekonomisering och mätbarhet tycks omöjlig att förena med både humanism och, i det långa loppet – även effektivitet. Det krävs ett paradigmskifte som problematiserar de utvärderingssystem som direkt eller indirekt styr den svenska välfärden.

Nu är det dags att ta nästa steg: låt tvärvetenskaplig och praktiknära forskning visa vilken leverans av tjänst som faktiskt är efterfrågad - när och hur denna möter dessa behov. Identifiera vad som fungerar och säkerställ att denna kunskap återspeglas i de offentliga inköpen av välfärdstjänster. Då öppnas möjligheter för de idéburna aktörerna att bidra med de unika värden som ligger till grund för deras existens. Då kan vi också synliggöra vilka värden som riskerar att gå förlorade i dagens kontroll- och mätstyrda välfärdssystem.

 

pdf
Creative Commons License

Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-IckeKommersiell 3.0 Internationell licens.

Copyright (c) 2024 Victoria Engman Broadley