Akademiskt samskapande och Agenda 2030: Kommunikation, tillit, integritet och makt
PDF

Nyckelord

Agenda 2030
samverkan
samskapande
kvadrupel helix
Accomplissh

Abstract

Lärosäten i Sverige och övriga världen har en viktig roll att spela i Agenda 2030-arbetet och det finns idag allt större krav på att ”öppna upp” vetenskapen och samverkan och samskapande/samproduktion mellan lärosäten, civilsamhälle, näringsliv och offentlig sektor (kvadrupel helix). Denna text diskuterar dessa frågor i ljuset av akademins värden och möjliga dilemman vid kvadrupel helix samarbeten. Diskussionen utgår från egna erfarenheter av olika typer av samverkansarbete och samskapande samt 14 fokusgruppsintervjuer inom ramarna för Accomplissh-projektet. Dessa intervjuer genomfördes i tolv länder där representanter för akademi, civilsamhälle, näringsliv och offentlig sektor diskuterade hinder för och möjliggörande av samverkan och samskapande. I diskussionen kopplas resultaten till mer allmänna resonemang och samskapande. Diskussionen utmynnar i några tips som kan vara till nytta i samproduktionsarbetet kring Agenda 2030.

PDF

Författare som medverkar i Socialmedicinsk tidskrift accepterar att deras verk publiceras under licensen Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 Unported. Denna licens tillåter att en tredje person delar ut författarens arbete (kopierar, distribuerar och sänder verket) och skapar bearbetningar av det under förutsättning att: författaren/na och/eller licensgivaren anges på ett korrekt sätt, verket inte används i kommersiellt syfte samt om verket återanvänds eller distribueras måste information tydligt anges om upphovsrättsvillkoren som gäller för verket.

Författare behåller upphovsrätt för deras arbete men garanterar samtidigt publiceringsrättigheter för första publicering och all publicering via Internet till Socialmedicinsk tidskrift. Vidare kräver Socialmedicinsk tidskrift att författaren överför samtliga upphovsrättigheter för kommersiell användning av verket till utgivaren (Socialmedicinsk tidskrift). Inkomster från kommersiell försäljning används för att kunna fortsätta att publicera smt både i tryckt format och online utan publiceringsavgifter.