Globala perspektiv på våld i nära relationer - en granskning av doktorsavhandlingar vid Karolinska Institutet, Sverige.
PDF

Nyckelord

kvinnor
mänskliga rättigheterna
doktorsavhandlingar
hållbar utveckling
jämställdhet

Abstract

Våld i nära relationer är en omfattande form av våld mot kvinnor och erkänt som ett folkhälsoproblem och ett brott mot de mänskliga rättigheterna. Flera års forskning har lett till identifiering av individuella och kontextuella drivkrafter för prblemet, inklusive ojämlikhet mellan könen, vilka beskrivits som centrala i strävan mot att uppnå hållbar utveckling. Med hänsyn till att doktorsavhandlingar utgör en väsentlig del av kunskapsproduktionen syftar den aktuella studien till att ge en sammanställning av doktorsavhandlingar om våld i nära relationer och som framställts vid Karolinska Institutet i Sverige, för att identifiera potentiella riktningar för framtida forskning. Totalt 13 doktorsavhandlingar som publicerades mellan 2004 och 2017 har identifierats. Dessa avhandlingar ger en global inblick i våld i nära relationer genom sitt breda urval av kontext och innehåll. Behovet att fördjupa sig i gamla forskningsfrågor samtidigt som man riktar in sig på nya och uppkommande frågor diskuteras.
PDF

Författare som medverkar i Socialmedicinsk tidskrift accepterar att deras verk publiceras under licensen Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 Unported. Denna licens tillåter att en tredje person delar ut författarens arbete (kopierar, distribuerar och sänder verket) och skapar bearbetningar av det under förutsättning att: författaren/na och/eller licensgivaren anges på ett korrekt sätt, verket inte används i kommersiellt syfte samt om verket återanvänds eller distribueras måste information tydligt anges om upphovsrättsvillkoren som gäller för verket.

Författare behåller upphovsrätt för deras arbete men garanterar samtidigt publiceringsrättigheter för första publicering och all publicering via Internet till Socialmedicinsk tidskrift. Vidare kräver Socialmedicinsk tidskrift att författaren överför samtliga upphovsrättigheter för kommersiell användning av verket till utgivaren (Socialmedicinsk tidskrift). Inkomster från kommersiell försäljning används för att kunna fortsätta att publicera smt både i tryckt format och online utan publiceringsavgifter.