Perspektiv på arbete med usatthet

Abstract

I artikeln diskuteras kunskapsbaserad solidaritetoch vikten av ett socialpsykiatriskt perspektiv på arbete gentemot utsatthet. En kunskapsbaserad solidaritet innebär att man inte nöjer sig med att tycka synd om människor i en utsatt situation utan också har en teori om vilka mekanismer i samhället som skapar utslagning, använder dem i sitt arbete men också kritiskt prövar om insatserna ger någon effekt. Den moderna hemlösdebatten kan sägas ta sin början under 1950- och 196 0-talen.. Det var en period med snabb ekonomisk utveckling och stora folkomflyttningar med en kraftig inflyttning till Stockholm och andra storstäder. Det var svårt att få bostad. Härbärgen och ungkarlshotell av dålig standard var överfulla. Det socialpsykiatriska perspektivet handlar om att psykiska problem och funktionshinder förvisso kan ha multipla, ofta samverkande orsaker men att de alltid utvecklas i samspel med det omgivande samhället. Avsaknad av ett socialpsykiatriskt perspektiv ofta på grundval av en ensidigt individualistisk eller biologisk syn på psykisk ohälsa, leder ofta till att de grupper som är socialt utsatta får sin situation ytterligareförsämrad och förmenas den mänskliga rättigheten till en god vård och bästa möjliga hälsa.
PDF

Författare som medverkar i Socialmedicinsk tidskrift accepterar att deras verk publiceras under licensen Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 Unported. Denna licens tillåter att en tredje person delar ut författarens arbete (kopierar, distribuerar och sänder verket) och skapar bearbetningar av det under förutsättning att: författaren/na och/eller licensgivaren anges på ett korrekt sätt, verket inte används i kommersiellt syfte samt om verket återanvänds eller distribueras måste information tydligt anges om upphovsrättsvillkoren som gäller för verket.

Författare behåller upphovsrätt för deras arbete men garanterar samtidigt publiceringsrättigheter för första publicering och all publicering via Internet till Socialmedicinsk tidskrift. Vidare kräver Socialmedicinsk tidskrift att författaren överför samtliga upphovsrättigheter för kommersiell användning av verket till utgivaren (Socialmedicinsk tidskrift). Inkomster från kommersiell försäljning används för att kunna fortsätta att publicera smt både i tryckt format och online utan publiceringsavgifter.