Kontraktstyrd primärvård En modern lösning eller väger traditionerna tyngre?

Abstract

Primärvården har till uppgift att tillgodose befolkningens behov av basal medicinsk vård som skall styras av helhetssyn, kvalitet, god tillgänglighet, kontinuitet och samverkan. Målet att öka tydligheten i vårdens uppdrag har inneburit att allt fl er landsting infört kontraktstyrning med politiker som beställare. I denna studie bland politiker, tjänsteman och vårdcentralschefer inom primärvården var aktörerna delvis oeniga om de centrala begreppen tillgängighet, kvalitet och kontinuitet. Skillnaden
sågs i vissa fall mellan företrädare för beställare respektive utförare och i vissa fall mellan professionella grupper. Aktörerna var eniga om att kontrakt med politiker som beställare ger bättre förutsättningar för styrning än traditionella budgetmodeller. För att modellen skall fungera behövs klarare ansvarsfördelning och realistiska prioriteringar så att balans kan uppnås mellan resurser och åtagande. Analysen visar att samtliga aktörer sitter fast i linjeorganisationens paradigm och har svårt
att utnyttja kontraktsstyrningens fördelar. Fokusering på produktivitet framför effektivitet och utfall försvårar möjligheten att uppnå koncensus i beställningsarbetet. Med gemensam huvudman fodras samspel i strategiska processer och policy frågor.
PDF

Författare som medverkar i Socialmedicinsk tidskrift accepterar att deras verk publiceras under licensen Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 Unported. Denna licens tillåter att en tredje person delar ut författarens arbete (kopierar, distribuerar och sänder verket) och skapar bearbetningar av det under förutsättning att: författaren/na och/eller licensgivaren anges på ett korrekt sätt, verket inte används i kommersiellt syfte samt om verket återanvänds eller distribueras måste information tydligt anges om upphovsrättsvillkoren som gäller för verket.

Författare behåller upphovsrätt för deras arbete men garanterar samtidigt publiceringsrättigheter för första publicering och all publicering via Internet till Socialmedicinsk tidskrift. Vidare kräver Socialmedicinsk tidskrift att författaren överför samtliga upphovsrättigheter för kommersiell användning av verket till utgivaren (Socialmedicinsk tidskrift). Inkomster från kommersiell försäljning används för att kunna fortsätta att publicera smt både i tryckt format och online utan publiceringsavgifter.