Vart är alkoholpreventionen inom primärvården på väg?

Abstract

Förväntningar på att primärvården skall ta ett ökat ansvar för patienter med hög alkoholkonsumtion har varit stora och forskningen har visat effekter av enkla interventioner som tar 5-10 minuter av läkarens tid i anspråk. På senare tid har det dock ifrågasatts om denna interventionsmodell
är anpassad till primärvården, då den visat sig svår att integrera i hälso- och sjukvårdens rutinverksamhet. I artikeln diskuterar författarna olika möjligheter att utveckla alkoholscreening och intervention mot bättre anpassning till primärvårdens villkor, samtidigt som man når större delen av de patienter som har en alkoholkonsumtion som behöver förändras.
PDF

Författare som medverkar i Socialmedicinsk tidskrift accepterar att deras verk publiceras under licensen Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 Unported. Denna licens tillåter att en tredje person delar ut författarens arbete (kopierar, distribuerar och sänder verket) och skapar bearbetningar av det under förutsättning att: författaren/na och/eller licensgivaren anges på ett korrekt sätt, verket inte används i kommersiellt syfte samt om verket återanvänds eller distribueras måste information tydligt anges om upphovsrättsvillkoren som gäller för verket.

Författare behåller upphovsrätt för deras arbete men garanterar samtidigt publiceringsrättigheter för första publicering och all publicering via Internet till Socialmedicinsk tidskrift. Vidare kräver Socialmedicinsk tidskrift att författaren överför samtliga upphovsrättigheter för kommersiell användning av verket till utgivaren (Socialmedicinsk tidskrift). Inkomster från kommersiell försäljning används för att kunna fortsätta att publicera smt både i tryckt format och online utan publiceringsavgifter.