Abstract
Barnhälsoteamet (BHT) är en samverkansmodell mellan förskola/familjedaghem och barnhälsovården kring barn med speciella behov. Aktörernas syn på samverkan undersöktes samt bidragande faktorer för god samverkan. Distriktssköterskor (n=6), biträdande rektorer (n=3), specialpedagoger (n=2) och en förskolepedagog intervjuades under 2008 och 2009 utifrån Danermark’s (2000) analysmodell om samverkan med frågor kring Synsätt, Organisation och Regelverk. Samarbetet upplevdes av samtliga som välfungerande och mycket värdefullt. Grundläggande förutsättningar för god samverkan uppfylldes: att arbete för gemensamma mål, att ha förståelse för varandras synsätt, en tydlig organisation och i viss mån ha kännedom om varandras regelverk. Kännedom om den politiska styrningen för de olika organisationerna var svag, det upplevdes dock inte som något problem. Studien visar att BHT upplevs som en god samverkansmodell för hälsofrämjande arbete med barn.
Författare som medverkar i Socialmedicinsk tidskrift accepterar att deras verk publiceras under licensen Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 Unported. Denna licens tillåter att en tredje person delar ut författarens arbete (kopierar, distribuerar och sänder verket) och skapar bearbetningar av det under förutsättning att: författaren/na och/eller licensgivaren anges på ett korrekt sätt, verket inte används i kommersiellt syfte samt om verket återanvänds eller distribueras måste information tydligt anges om upphovsrättsvillkoren som gäller för verket.
Författare behåller upphovsrätt för deras arbete men garanterar samtidigt publiceringsrättigheter för första publicering och all publicering via Internet till Socialmedicinsk tidskrift. Vidare kräver Socialmedicinsk tidskrift att författaren överför samtliga upphovsrättigheter för kommersiell användning av verket till utgivaren (Socialmedicinsk tidskrift). Inkomster från kommersiell försäljning används för att kunna fortsätta att publicera smt både i tryckt format och online utan publiceringsavgifter.