Samspelet mellan filosofi, teori och klinisk praktik i kulturellt medveten psykiatri
PDF

Nyckelord

kulturpsykiatri
kulturpsykologi
meningsskapande strategier
existentiellt meningsskapande
kulturella sammanhang
psykisk hälsa

Abstract

Denna artikel har två syften. Det första är att beskriva en arbetsmodell för en kulturellt medveten psykiatri. Det andra syftet är att illustrera denna modell genom en mindre fallstudie. I den första delen presenteras en av de övergripande utmaningarna för kulturell psykiatri: bristen på koppling mellan teori och klinisk praxis. Mezzich och Caraccis upplaga av Cultural formulation (2008) analyserar några av de underliggande omständigheter och den förvirring som kommer av de infallsvinklar till kultur och kulturell information som återfinns i DSM-IV. Sedan uppmärksammas vikten av en tydlig och operativ vårdfilosofi inom psykiatri vad gäller hur kultur och kulturell information kan bidra till teori och praktik. En arbetsmodell för detta presenteras. I del två illustreras modellen med en kortfattad fallstudie från en barn- och ungdomspsykiatrisk öppenvårdsklinik i södra Norge. Kliniken har för närvarande främst, men inte uteslutande, etniskt norska patienter. Kulturell kunskap förstås utifrån ett meningsskapande perspektiv som ser existentiell mening som nödvändigt för att förstå kulturella konstruktioner av hälsa och sjukdom. Betydelsen av en vårdfilosofi för att förstå och genomföra ett flerdimensionellt, kulturellt medvetet psykiatriskt program belyses.

PDF

Författare som medverkar i Socialmedicinsk tidskrift accepterar att deras verk publiceras under licensen Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 Unported. Denna licens tillåter att en tredje person delar ut författarens arbete (kopierar, distribuerar och sänder verket) och skapar bearbetningar av det under förutsättning att: författaren/na och/eller licensgivaren anges på ett korrekt sätt, verket inte används i kommersiellt syfte samt om verket återanvänds eller distribueras måste information tydligt anges om upphovsrättsvillkoren som gäller för verket.

Författare behåller upphovsrätt för deras arbete men garanterar samtidigt publiceringsrättigheter för första publicering och all publicering via Internet till Socialmedicinsk tidskrift. Vidare kräver Socialmedicinsk tidskrift att författaren överför samtliga upphovsrättigheter för kommersiell användning av verket till utgivaren (Socialmedicinsk tidskrift). Inkomster från kommersiell försäljning används för att kunna fortsätta att publicera smt både i tryckt format och online utan publiceringsavgifter.