Den svenska psykiatrireformen i nordisk belysning
PDF

Nyckelord

psykiatrireform
Norden
policy
servicesystem
brukarperspektiv

Abstract

I artikeln diskuteras den svenska psykiatrireformen i ett nordiskt perspektiv när det gäller vård, stöd och service till personer med psykisk funktionsnedsättning. Det finns många likheter mellan de nordiska länderna i fråga om servicesystemens utformning och arbetsformer. Den svenska reformen kännetecknas, i jämförelse med Opptrappingsplanen Norge, av att förändringarna varit ”sektorsinriktade”. Många framgångsrika men kortsiktiga utvecklingsprojekt har genomförts lokalt, men stödinsatserna har inte betraktats ur ett helhetsperspektiv (systemperspektiv) och fått nationellt genomslag. Det har i Sverige inte heller utvecklats mellanvårdsformer i samma utsträckning som i flera andra nordiska länder. Två områden som i Sverige framstår som väl utvecklade är boendestöd och personliga ombud. Artikelns slutsats är att ett systemperspektiv behöver utvecklas där pusselbitar från  ett fragmentiserat servicesystem bidrar till en helhetssyn på individens behov av samhällsbaserad vård och stöd.

PDF

Författare som medverkar i Socialmedicinsk tidskrift accepterar att deras verk publiceras under licensen Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 Unported. Denna licens tillåter att en tredje person delar ut författarens arbete (kopierar, distribuerar och sänder verket) och skapar bearbetningar av det under förutsättning att: författaren/na och/eller licensgivaren anges på ett korrekt sätt, verket inte används i kommersiellt syfte samt om verket återanvänds eller distribueras måste information tydligt anges om upphovsrättsvillkoren som gäller för verket.

Författare behåller upphovsrätt för deras arbete men garanterar samtidigt publiceringsrättigheter för första publicering och all publicering via Internet till Socialmedicinsk tidskrift. Vidare kräver Socialmedicinsk tidskrift att författaren överför samtliga upphovsrättigheter för kommersiell användning av verket till utgivaren (Socialmedicinsk tidskrift). Inkomster från kommersiell försäljning används för att kunna fortsätta att publicera smt både i tryckt format och online utan publiceringsavgifter.