Att känna sig stärkt och fatta välgrundade beslut under tiden som sjukskriven – en studie med utgångspunkt i kvinnors erfarenheter
PDF

Nyckelord

beslutsfattande
hälsolitteracitet
rehabilitering
sjukfrånvaro
återgång till arbete

Abstract

Att vara involverad i beslut i samband med sjukskrivning förutsätter kunskap och förståelse av olika aspekter av beslutet liksom av det sammanhang beslutet fattas i. Studiens syfte var att undersöka sjukskrivna kvinnors erfarenheter av faktorer som bidragit till att de känt sig stärkta och kunnat fatta välgrundade beslut i frågor som relaterar till sjukskrivning och rehabilitering. I studien ingick fokusgrupper och intervjuer med 32 sjukskrivna kvinnor. Efter analys och syntetisering av data framträdde fyra övergripande kategorier som var för sig innehöll flera faktorer: Att se sig själv som en kapabel person, Att förvissa sig, Att var en värderad del av ett sammanhang och En stöttande omgivning. Såväl kategorier som faktorer kommer att ligga till grund för utveckling av ett s.k. beslutsstöd för kvinnor som blir sjukskrivna.

PDF

Författare som medverkar i Socialmedicinsk tidskrift accepterar att deras verk publiceras under licensen Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 Unported. Denna licens tillåter att en tredje person delar ut författarens arbete (kopierar, distribuerar och sänder verket) och skapar bearbetningar av det under förutsättning att: författaren/na och/eller licensgivaren anges på ett korrekt sätt, verket inte används i kommersiellt syfte samt om verket återanvänds eller distribueras måste information tydligt anges om upphovsrättsvillkoren som gäller för verket.

Författare behåller upphovsrätt för deras arbete men garanterar samtidigt publiceringsrättigheter för första publicering och all publicering via Internet till Socialmedicinsk tidskrift. Vidare kräver Socialmedicinsk tidskrift att författaren överför samtliga upphovsrättigheter för kommersiell användning av verket till utgivaren (Socialmedicinsk tidskrift). Inkomster från kommersiell försäljning används för att kunna fortsätta att publicera smt både i tryckt format och online utan publiceringsavgifter.