Åldrandet och äldreomsorgens utveckling
PDF

Nyckelord

äldreomsorg
välfärdsstat
demografi
hälsotrender
prognoser

Abstract

1960 publicerades Ragnar Berfenstams och Herman Hedqvists utredning av behoven av vård och omsorg i Uppsala län. Antalet äldre var i ökande samtidigt som den kommunala hemtjänsten var i sin linda. Hur skulle man planera för framtiden? Den svenska äldreomsorgen kom att expandera kraftigt fram till ca 1980. Därefter har vårdens och omsorgens resurser – både i absoluta termer men framförallt i relation till antalet äldre i befolkningen – minskat. Nu står vi inför en utmaning som liknar situationen 1960 – behoven kommer att öka. Däremot är möjligheterna att expandera resurserna mer begränsade än under välfärdstatens guldålder. Samtidigt är många av dagens svåra frågor identiska med de som formulerades för mer än 50 år sedan:  Hur åstadkomma en bättre samordning mellan professioner och huvudmän? Hur kan och bör ansvarsfördelningen mellan individen, de anhöriga och samhället se ut?

PDF

Författare som medverkar i Socialmedicinsk tidskrift accepterar att deras verk publiceras under licensen Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 Unported. Denna licens tillåter att en tredje person delar ut författarens arbete (kopierar, distribuerar och sänder verket) och skapar bearbetningar av det under förutsättning att: författaren/na och/eller licensgivaren anges på ett korrekt sätt, verket inte används i kommersiellt syfte samt om verket återanvänds eller distribueras måste information tydligt anges om upphovsrättsvillkoren som gäller för verket.

Författare behåller upphovsrätt för deras arbete men garanterar samtidigt publiceringsrättigheter för första publicering och all publicering via Internet till Socialmedicinsk tidskrift. Vidare kräver Socialmedicinsk tidskrift att författaren överför samtliga upphovsrättigheter för kommersiell användning av verket till utgivaren (Socialmedicinsk tidskrift). Inkomster från kommersiell försäljning används för att kunna fortsätta att publicera smt både i tryckt format och online utan publiceringsavgifter.