Hur påverkar lednings- och samarbetsförhållanden över organisationsnivåer personalomsättning över tid?
PDF

Nyckelord

bemanning
klusteranalys
psykosocial arbetsmiljö
social och organisatorisk arbetsmiljö
sjuksköterskor
organisatoriska förutsättningar

Abstract

Mot bakgrund av att en hög personalomsättning idag uppfattas som ett problem för sjukvårdens verksamhet undersöktes trender av enhetsvis personalomsättning över fem år och samvariationer med lednings- och samarbetsförhållanden som kan karakteriseras som kravfyllda eller stödjande förhållanden. Resultaten visade att personalomsättningen var högre för sjuksköterskor och ökade för både undersköterskor och sjuksköterskor. Med klusteranalyser identifierades separata utvecklingsbanor av ökande resp. minskande personalomsättning. I de vårdenheter som hade minskande trender fanns grundkrav på eller möjligheter till specialistutbildning för sjuksköterskor samt något mindre kravfyllda och mer stödjande organisatoriska förhållanden. Variationen i 5-årsincidens bland sjuksköterskor hade samband med chefers upplevelser av stödjande förhållanden: högre grad av stödjande organisatoriska strukturer och god samverkan mellan chef och medarbetare minskade personalomsättningen. 

PDF

Författare som medverkar i Socialmedicinsk tidskrift accepterar att deras verk publiceras under licensen Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 Unported. Denna licens tillåter att en tredje person delar ut författarens arbete (kopierar, distribuerar och sänder verket) och skapar bearbetningar av det under förutsättning att: författaren/na och/eller licensgivaren anges på ett korrekt sätt, verket inte används i kommersiellt syfte samt om verket återanvänds eller distribueras måste information tydligt anges om upphovsrättsvillkoren som gäller för verket.

Författare behåller upphovsrätt för deras arbete men garanterar samtidigt publiceringsrättigheter för första publicering och all publicering via Internet till Socialmedicinsk tidskrift. Vidare kräver Socialmedicinsk tidskrift att författaren överför samtliga upphovsrättigheter för kommersiell användning av verket till utgivaren (Socialmedicinsk tidskrift). Inkomster från kommersiell försäljning används för att kunna fortsätta att publicera smt både i tryckt format och online utan publiceringsavgifter.