Kunskap och bedömningar i sjukskrivning: En vetenskapsteoretisk studie av det försäkringsmedicinska beslutsstödet.
PDF

Nyckelord

expertis
arbetsförmåga
klinisk erfarenhet
Försäkringskassan

Abstract

Det försäkringsmedicinska beslutsstödet utformades för en mer enhetlig och rättssäker sjukskrivningsprocess men det finns kvarvarande problem i sjukskrivningspraktiken [1]. Kan en del av de problemen hänföras till beslutsstödets utformning? Syftet med denna kvalitativa studie var att undersöka hur beslutsstödet arbetades fram och på vilket sätt sakkunnigas kunskap användes vid dess utformning. Av intervjuerna framkom att en mall med ett färdigt format togs fram vid Socialstyrelsen. Formatet styrde på vilket sätt de sakkunniga kunde bidra med sin kunskap. Mallens format och krav på innehåll ”skavde” mot de sakkunnigas beskrivningar av hur läkare gör sina bedömningar vid sjukskrivning och mycket av den kunskap som läkare använder i bedömning fann inget utrymme i mallen.

PDF

Författare som medverkar i Socialmedicinsk tidskrift accepterar att deras verk publiceras under licensen Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 Unported. Denna licens tillåter att en tredje person delar ut författarens arbete (kopierar, distribuerar och sänder verket) och skapar bearbetningar av det under förutsättning att: författaren/na och/eller licensgivaren anges på ett korrekt sätt, verket inte används i kommersiellt syfte samt om verket återanvänds eller distribueras måste information tydligt anges om upphovsrättsvillkoren som gäller för verket.

Författare behåller upphovsrätt för deras arbete men garanterar samtidigt publiceringsrättigheter för första publicering och all publicering via Internet till Socialmedicinsk tidskrift. Vidare kräver Socialmedicinsk tidskrift att författaren överför samtliga upphovsrättigheter för kommersiell användning av verket till utgivaren (Socialmedicinsk tidskrift). Inkomster från kommersiell försäljning används för att kunna fortsätta att publicera smt både i tryckt format och online utan publiceringsavgifter.