Vårdmatchning för ökad tillgänglighet och likvärdighet
PDF

Nyckelord

Vård
matchning
tillgänglighet
kapacitetsutnyttjande
service management
patientvärde och produktivitet.

Abstract

Då nuvarande sjukvårdsstruktur inte förmår realisera ett effektivt kapacitetsutnyttjande inom och mellan vårdenheter och skapa likvärdig tillgänglighet av vård i landet, finns ett behov av att utveckla en ny tjänst - Vårdmatchning. Tjänsten innebär matchning av vårdtjänster utifrån vårdbehov och är tänkt att underlätta tillgänglighet samt möjlighet att välja vård i hela landet i syfte att underlätta likvärdigheten för vårdsökande genom ett förbättrat utnyttjande av resurser och kompetens. Tjänsten utförs med hjälp av ett matchningssystem som hanteras av en professionell matchningsenhet, som utgör ett oberoende mellanled mellan patient och vårdproducenter. Genom att matcha kapacitet och insatser skapas en samordnad vårdtjänst som erbjuds den vårdsökande och dess remittenter. Systemet ska kunna användas lokalt, regionalt och nationellt. Idén bygger på teorier och metoder för service management, yield management och matchningsprocesser, agentteori samt på nationella kriterier för kvalitet och likvärdighet. Den bör kunna appliceras inom ett landstingsområde, regionalt eller nationellt och kunna tillämpas både inom offentlig och privat hälso- och sjukvård. Särskild vikt läggs vid att utveckla och studera matchningsprocesser med fokus på hur aktörer samverkar.

PDF

Författare som medverkar i Socialmedicinsk tidskrift accepterar att deras verk publiceras under licensen Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 Unported. Denna licens tillåter att en tredje person delar ut författarens arbete (kopierar, distribuerar och sänder verket) och skapar bearbetningar av det under förutsättning att: författaren/na och/eller licensgivaren anges på ett korrekt sätt, verket inte används i kommersiellt syfte samt om verket återanvänds eller distribueras måste information tydligt anges om upphovsrättsvillkoren som gäller för verket.

Författare behåller upphovsrätt för deras arbete men garanterar samtidigt publiceringsrättigheter för första publicering och all publicering via Internet till Socialmedicinsk tidskrift. Vidare kräver Socialmedicinsk tidskrift att författaren överför samtliga upphovsrättigheter för kommersiell användning av verket till utgivaren (Socialmedicinsk tidskrift). Inkomster från kommersiell försäljning används för att kunna fortsätta att publicera smt både i tryckt format och online utan publiceringsavgifter.