Jämlikhet – frihet - och lite broderskap - en diskussion utifrån teori och empiri
PDF

Nyckelord

frihet
jämlikhet
broderskap
hälsa på lika villkor

Abstract

Hur har man de senaste 20-30 åren sett på relationen mellan jämlikhet och frihet i Sverige? I artikeln beskrivs både hur den reella utvecklingen varit och om och hur debatten har anslutit till verkligheten. Även det tredje begreppet, broderskap, diskuteras. En slutsats är att de nyliberala strömningarna på 1970 – och 1980-talen påverkat både de allmänna synsätten och verkligheten. Ekonomiskt  har majoriteten fått det bättre, men en grupp har halkat efter. Värderingsmässigt har frihet blivit något som alla förordar, medan jämlikhet förlorat i betydelse. En diskussion förs om hur det övergripande folkhälsomålet skall tolkas. Betyder hälsa på lika villkor, just att villkoren skall vara lika eller att utfallet skall vara lika?

PDF

Författare som medverkar i Socialmedicinsk tidskrift accepterar att deras verk publiceras under licensen Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 Unported. Denna licens tillåter att en tredje person delar ut författarens arbete (kopierar, distribuerar och sänder verket) och skapar bearbetningar av det under förutsättning att: författaren/na och/eller licensgivaren anges på ett korrekt sätt, verket inte används i kommersiellt syfte samt om verket återanvänds eller distribueras måste information tydligt anges om upphovsrättsvillkoren som gäller för verket.

Författare behåller upphovsrätt för deras arbete men garanterar samtidigt publiceringsrättigheter för första publicering och all publicering via Internet till Socialmedicinsk tidskrift. Vidare kräver Socialmedicinsk tidskrift att författaren överför samtliga upphovsrättigheter för kommersiell användning av verket till utgivaren (Socialmedicinsk tidskrift). Inkomster från kommersiell försäljning används för att kunna fortsätta att publicera smt både i tryckt format och online utan publiceringsavgifter.