Etik och politik i epidemibekämpning
PDF

Nyckelord

medicinsk etik
folkhälsa
vaccination
epidemibekämpning
mångvetenskap

Abstract

År 2016 är det 200 år sedan Sverige införde obligatorisk smittkoppsvaccinering. Temanumret uppmärksammar historiska och nutida erfarenheter och politik med avseende på smittbekämpning. Syftet är att lyfta olika aspekter av den etiska problematik som ligger i åtgärder avsedda för folkhelhetens bästa, som kan medföra olägenheter på individnivå och som äger rum inom ett föränderligt kunskapsläge. Olika aktörers betydelse för produktion och bedömning av kunskap och politik på området belyses av forskare från humaniora, samhällsvetenskap, medicin och vård. I denna inledning diskuteras sambanden mellan etik i forskning, medicinsk praktik och prevention. Det ställs frågor kring hur det gemensammas bästa i forskning och folkhälsoarbete kan kombineras med hänsyn till individers och särskilt utsatta gruppers integritet.

PDF

Författare som medverkar i Socialmedicinsk tidskrift accepterar att deras verk publiceras under licensen Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 Unported. Denna licens tillåter att en tredje person delar ut författarens arbete (kopierar, distribuerar och sänder verket) och skapar bearbetningar av det under förutsättning att: författaren/na och/eller licensgivaren anges på ett korrekt sätt, verket inte används i kommersiellt syfte samt om verket återanvänds eller distribueras måste information tydligt anges om upphovsrättsvillkoren som gäller för verket.

Författare behåller upphovsrätt för deras arbete men garanterar samtidigt publiceringsrättigheter för första publicering och all publicering via Internet till Socialmedicinsk tidskrift. Vidare kräver Socialmedicinsk tidskrift att författaren överför samtliga upphovsrättigheter för kommersiell användning av verket till utgivaren (Socialmedicinsk tidskrift). Inkomster från kommersiell försäljning används för att kunna fortsätta att publicera smt både i tryckt format och online utan publiceringsavgifter.