Matfattigdom i välfärdsstaten
PDF

Nyckelord

Fattigdom
civilt samhälle
folkhälsa
flyktingar

Abstract

I många välfärdsstater, däribland Sverige, finns människor som lever i matfattigdom eller i ständig osäkerhet kring tillgången på mat. Det drabbar särskilt utsatta grupper, till exempel flyktingar, och leder till försämrad hälsa. Där välfärdsstaterna misslyckas i försöken att möta matfattigdomen träder i viss utsträckning civilsamhällets organisationer, till exempel stadsmissionerna, in. I den här texten ges en fördjupad bild av den svenska matfattigdomen, liksom av stadsmissionernas arbete på området. Resultaten från en större kartläggning och en fördjupande kvalitativ studie visar hur de svenska stadsmissionerna gör ett omfattande arbete kring mat, inte minst för utsatta EU-migranter och papperslösa, och hur de förbereder ytterligare insatser framöver. Fyra möjliga delförklaringar som ges till den svenska utvecklingen på området rör de ökande sociala klyftorna, de nya och utsatta grupper som stadsmissionerna tidigt möter, det komplicerade i att staten inte på något enkelt sätt kan lägga sig i den enskildes kosthållning, och det faktum att överskottet på mat verkar växa.

PDF

Författare som medverkar i Socialmedicinsk tidskrift accepterar att deras verk publiceras under licensen Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 Unported. Denna licens tillåter att en tredje person delar ut författarens arbete (kopierar, distribuerar och sänder verket) och skapar bearbetningar av det under förutsättning att: författaren/na och/eller licensgivaren anges på ett korrekt sätt, verket inte används i kommersiellt syfte samt om verket återanvänds eller distribueras måste information tydligt anges om upphovsrättsvillkoren som gäller för verket.

Författare behåller upphovsrätt för deras arbete men garanterar samtidigt publiceringsrättigheter för första publicering och all publicering via Internet till Socialmedicinsk tidskrift. Vidare kräver Socialmedicinsk tidskrift att författaren överför samtliga upphovsrättigheter för kommersiell användning av verket till utgivaren (Socialmedicinsk tidskrift). Inkomster från kommersiell försäljning används för att kunna fortsätta att publicera smt både i tryckt format och online utan publiceringsavgifter.