Folkhälsostudenters röster om folkhälsoutbildningen, anställningsbarhet och framtida arbetsmarknaden
PDF

Nyckelord

folkhälsostudenter
arbetsmarknad
anställningsbarhet
kompetensutveckling

Abstract

Artikeln belyser folkhälsostudenters anställningsbarhet och framtida arbetsmarknad. Studenters olika bakgrunder och tidigare yrkeserfarenheter speglar i flera fall deras upplevelser av såväl den folkhälsovetenskapliga utbildningen som deras framtidsutsikter. Studenterna läste folkhälsovetenskap som kompetensutveckling, för att vidareutbilda sig, få fler karriärsmöjligheter och eller för att skaffa spetskompetens inom området barn och unga.

Studenterna beskrev efter avslutad praktikkurs att arbetsgivaren initialt inte visste vilka kompetenser och kvalifikationer en folkhälsovetare besitter. Upplevelsen var därför att deras breda kunskap och kompetens inom folkhälsoområdet mottogs positivt överraskande från arbetsgivaren liksom förmågan att kunna arbeta och tänka tvärsektoriellt. Arbetsmarknaden för folkhälsovetare är bredare än den specifika titeln Folkhälsovetare, och ser därför bättre ut vid en bredare anblick.

 

PDF

Författare som medverkar i Socialmedicinsk tidskrift accepterar att deras verk publiceras under licensen Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 Unported. Denna licens tillåter att en tredje person delar ut författarens arbete (kopierar, distribuerar och sänder verket) och skapar bearbetningar av det under förutsättning att: författaren/na och/eller licensgivaren anges på ett korrekt sätt, verket inte används i kommersiellt syfte samt om verket återanvänds eller distribueras måste information tydligt anges om upphovsrättsvillkoren som gäller för verket.

Författare behåller upphovsrätt för deras arbete men garanterar samtidigt publiceringsrättigheter för första publicering och all publicering via Internet till Socialmedicinsk tidskrift. Vidare kräver Socialmedicinsk tidskrift att författaren överför samtliga upphovsrättigheter för kommersiell användning av verket till utgivaren (Socialmedicinsk tidskrift). Inkomster från kommersiell försäljning används för att kunna fortsätta att publicera smt både i tryckt format och online utan publiceringsavgifter.