Convictus – en förening för hemlösa
PDF

Nyckelord

Hemlöshet
Hepatit
Volontär
Bemötande
EU-medborgare

Abstract

Convictus en relativt stor stödorganisation med tre dagverksamheter för hemlösa i Stockholm plus ett dagligt uppsökande arbete i missbruksmiljöer, samt ett hälsocenter.  Convictus finns också i Estland och Ukraina som självständiga organisationer med cirka åttio anställda. I Sverige är personalstyrkan tjugofem personer. 

Convictus dagverksamheter når en bra bit över tvåhundra hemlösa dagligen året runt. Grunden i arbetet är att skapa förbättringar för målgruppen via ett positivt bemötande. De viktigaste insatserna konkret – vid sidan om baserbjudanden som mat, kläder duschmöjligheter – är medicinsk, juridisk och social professionell hjälp som steg för steg ger möjlighet för målgrupp att stabilisera sin situation. En stor del av dessa insatser görs av volontärer utan krav på ekonomisk ersättning.

Convictus egen väldigt viktiga roll, innefattar förmågan att nå målgruppen och att sedan länka vidare. En förmåga som nog är underskattad. För vad är det för mening med professionella resurser för målgruppen hemlösa om de inte av egen kraft klarar av att ta sig till de kliniker, vårdcentraler och mottagningar där de professionella resurserna finns?

PDF

Författare som medverkar i Socialmedicinsk tidskrift accepterar att deras verk publiceras under licensen Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 Unported. Denna licens tillåter att en tredje person delar ut författarens arbete (kopierar, distribuerar och sänder verket) och skapar bearbetningar av det under förutsättning att: författaren/na och/eller licensgivaren anges på ett korrekt sätt, verket inte används i kommersiellt syfte samt om verket återanvänds eller distribueras måste information tydligt anges om upphovsrättsvillkoren som gäller för verket.

Författare behåller upphovsrätt för deras arbete men garanterar samtidigt publiceringsrättigheter för första publicering och all publicering via Internet till Socialmedicinsk tidskrift. Vidare kräver Socialmedicinsk tidskrift att författaren överför samtliga upphovsrättigheter för kommersiell användning av verket till utgivaren (Socialmedicinsk tidskrift). Inkomster från kommersiell försäljning används för att kunna fortsätta att publicera smt både i tryckt format och online utan publiceringsavgifter.