Vägen till ett liv värt att leva efter hög ryggmärgsskada. En salutogen kvalitativ studie av tetraplegiker
PDF

Nyckelord

tetraplegi
salutogenes
livskvalitet
meningsfullhet

Abstract

Årligen drabbas ca 100-150 personer i Sverige av förvärvad traumatisk ryggmärgsskada som ger total förlamning. Teknologisk medicinsk utveckling har lett till att personerna kan överleva olyckorna, men återvänder till ett liv som är mycket fysiskt begränsat jämfört med innan skadan. Det är lätt att anta att personer som tvingas leva i ett sådant förändrat och begränsat fysiskt tillstånd är olyckliga, men studien visar att ryggmärgsskadade kan uppleva livskvalitet och mening i livet och att förmågan att omdefiniera sin livssituation och skapa en ny meningsfullhet är viktigt för att anpassa sig till det nya livet efter skadan och uppleva livskvalitet. Denna studie har fokus på vad det är som hjälper ryggmärgsskadade att nå högre livskvalitet och mening efter skadan.

PDF

Författare som medverkar i Socialmedicinsk tidskrift accepterar att deras verk publiceras under licensen Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 Unported. Denna licens tillåter att en tredje person delar ut författarens arbete (kopierar, distribuerar och sänder verket) och skapar bearbetningar av det under förutsättning att: författaren/na och/eller licensgivaren anges på ett korrekt sätt, verket inte används i kommersiellt syfte samt om verket återanvänds eller distribueras måste information tydligt anges om upphovsrättsvillkoren som gäller för verket.

Författare behåller upphovsrätt för deras arbete men garanterar samtidigt publiceringsrättigheter för första publicering och all publicering via Internet till Socialmedicinsk tidskrift. Vidare kräver Socialmedicinsk tidskrift att författaren överför samtliga upphovsrättigheter för kommersiell användning av verket till utgivaren (Socialmedicinsk tidskrift). Inkomster från kommersiell försäljning används för att kunna fortsätta att publicera smt både i tryckt format och online utan publiceringsavgifter.