Typologisering av alkoholberoende individer i relation till kön och genus. En sammanfattning av hur typologiforskningen har hanterat skillnader mellan män och kvinnor sedan 1960-talet.
PDF

Nyckelord

typologi
alkoholberoende
kön
genus

Abstract

Personer med alkoholproblem är en heterogen grupp och typologiforskning har tidvis varit ett prioriterat forskningsområde, även om intresset minskat något för typologier under de senaste åren. Det primära syftet har varit att hitta subgrupper för riktad medicinering och psykosociala insatser och de aspekter som framförallt har studerats är ärftlighet, missbrukets utveckling och svårighetsgrad, sociala svårigheter, dryckesmönster och psykopatologi. Hur man beaktat könsskillnader har varierat, men ingen typologi har hittills tagit sin utgångspunkt i ett genusperspektiv. Metodologiska svårigheter har också funnits eftersom det ofta varit få kvinnor i urvalen vilket lett till problem med statistiska analyser och generaliserbarhet. Att kvinnors drickande har ökat de senaste åren och mäns och kvinnors dryckesmönster har blivit alltmer likartat borde betyda att rådande klassificeringar behöver modifieras. Det finns alltså skäl att återigen klassificera personer med alkoholproblem, men nu med utgångspunkt från både ett köns- och genusperspektiv.
PDF

Författare som medverkar i Socialmedicinsk tidskrift accepterar att deras verk publiceras under licensen Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 Unported. Denna licens tillåter att en tredje person delar ut författarens arbete (kopierar, distribuerar och sänder verket) och skapar bearbetningar av det under förutsättning att: författaren/na och/eller licensgivaren anges på ett korrekt sätt, verket inte används i kommersiellt syfte samt om verket återanvänds eller distribueras måste information tydligt anges om upphovsrättsvillkoren som gäller för verket.

Författare behåller upphovsrätt för deras arbete men garanterar samtidigt publiceringsrättigheter för första publicering och all publicering via Internet till Socialmedicinsk tidskrift. Vidare kräver Socialmedicinsk tidskrift att författaren överför samtliga upphovsrättigheter för kommersiell användning av verket till utgivaren (Socialmedicinsk tidskrift). Inkomster från kommersiell försäljning används för att kunna fortsätta att publicera smt både i tryckt format och online utan publiceringsavgifter.