Hur förverkligas kommissionens arbete inom stadsplanering?

Abstract

I arbetet med Malmökommissionen gavs tillfälle att visa på de möjligheter som stadsplaneringsprocesser har för att åstadkomma mer jämlika förutsättningar för malmöborna. Utmaningarna beskrevs i detta sammanhang som förekomsten av bostadsområden som upplevs som geografiskt isolerade enklaver med bristande kontakt med övriga områden där invånare samtidigt uppvisar egna levnadsmönster och normaliteter. Stadsplaneringens möjlighet och utmaning i detta sammanhang blir att med förändringar i den fysiska miljön integrera geografiska enklaver, så att människor med olika bakgrund har större möjlighet att ta del av varandras normaliteter. Det handlar om att med den fysiska utformningen underlätta så att den egna sociala situationen får minskad betydelse, bland annat genom åtgärder som stärker socialt kapital och underlättar för både fysiska och mentala nätverk, inom och mellan områden. Stadsplaneringsprocesser har också stora möjligheter att involvera boende och andra aktörer till gemensamt medskapande, vilket i sig är hälsofrämjande eftersom det bidrar till delaktighet och inflytande i samhället.
PDF

Författare som medverkar i Socialmedicinsk tidskrift accepterar att deras verk publiceras under licensen Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 Unported. Denna licens tillåter att en tredje person delar ut författarens arbete (kopierar, distribuerar och sänder verket) och skapar bearbetningar av det under förutsättning att: författaren/na och/eller licensgivaren anges på ett korrekt sätt, verket inte används i kommersiellt syfte samt om verket återanvänds eller distribueras måste information tydligt anges om upphovsrättsvillkoren som gäller för verket.

Författare behåller upphovsrätt för deras arbete men garanterar samtidigt publiceringsrättigheter för första publicering och all publicering via Internet till Socialmedicinsk tidskrift. Vidare kräver Socialmedicinsk tidskrift att författaren överför samtliga upphovsrättigheter för kommersiell användning av verket till utgivaren (Socialmedicinsk tidskrift). Inkomster från kommersiell försäljning används för att kunna fortsätta att publicera smt både i tryckt format och online utan publiceringsavgifter.