Kort om ADHD hos barn och vuxna En sammanfattning av Socialstyrelsens kunskapsöversikt

Abstract

Det fi nns en omfattande internationell forskning om ADHD. Kunskapen växer snabbt, vilket bidrar till förbättrade metoder för behandling. Socialstyrelsen publicerade år 2002 kunskapsöversikten ADHD hos barn och vuxna. I den konstateras att det ” är ställt utom allt tvivel” att ADHD
för många barn och deras familjer liksom för vuxna ”kan vara en uttalad belastning och ett verkligt handikapp” . Personer med ADHD har rätt till vård och behandling i enlighet med den kunskap som fi nns idag. Det betyder att många olika verksamheter i samhället måste förstå och hantera svårigheter som personer med ADHD har. Efter önskemål från brukarorganisationer, personer som i sin yrkesverksamhet möter människor med ADHD och andra som kommer i kontakt med dem publiceras nu en kortversion av Socialstyrelsens kunskapsöversikt. Avsikten är att på ett lättillgängligt sätt presentera information som kan ge större förståelse, utveckla insatser för och bemötandet av personer med ADHD. Kort om ADHD hos barn och vuxna har skrivits av Karin Mossler och Björn Kadesjö. Ansvarig för att ta fram rapporten har varit Lars Hellgren.
PDF

Författare som medverkar i Socialmedicinsk tidskrift accepterar att deras verk publiceras under licensen Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 Unported. Denna licens tillåter att en tredje person delar ut författarens arbete (kopierar, distribuerar och sänder verket) och skapar bearbetningar av det under förutsättning att: författaren/na och/eller licensgivaren anges på ett korrekt sätt, verket inte används i kommersiellt syfte samt om verket återanvänds eller distribueras måste information tydligt anges om upphovsrättsvillkoren som gäller för verket.

Författare behåller upphovsrätt för deras arbete men garanterar samtidigt publiceringsrättigheter för första publicering och all publicering via Internet till Socialmedicinsk tidskrift. Vidare kräver Socialmedicinsk tidskrift att författaren överför samtliga upphovsrättigheter för kommersiell användning av verket till utgivaren (Socialmedicinsk tidskrift). Inkomster från kommersiell försäljning används för att kunna fortsätta att publicera smt både i tryckt format och online utan publiceringsavgifter.