Ungas psykiska hälsa i Sverige – komplexa trender och stora kunskapsluckor
PDF

Nyckelord

psykisk hälsa
ungdomar
trender
Sverige

Abstract

De resultat som redovisas ligger i linje med tidigare studier som visar att den självskattade psykiska ohälsan i ett längre tidsperspektiv har ökat bland ungdomar i 15-årsåldern och uppåt, framför allt bland flickor. Flera olika studier indikerar att den tidigare ökningskurvan planat ut och vänt nedåt. I Ung i Värmland undersökningen i årskurs 9 framkommer delvis skilda trender för pojkar och flickor. Även elevernas studieinriktning differentierar tidstrenden. Betydande förändringar över tid påvisas för flickor med icke teoretisk studieinriktning. För yngre ungdomsgrupper är kunskapsluckorna stora ifråga om förändringar av psykisk hälsa.  Tidigare studier visar inget enhetligt trendmönster för barn i 11-årsåldern och för barn under tio år saknas trenddata helt.

PDF

Författare som medverkar i Socialmedicinsk tidskrift accepterar att deras verk publiceras under licensen Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 Unported. Denna licens tillåter att en tredje person delar ut författarens arbete (kopierar, distribuerar och sänder verket) och skapar bearbetningar av det under förutsättning att: författaren/na och/eller licensgivaren anges på ett korrekt sätt, verket inte används i kommersiellt syfte samt om verket återanvänds eller distribueras måste information tydligt anges om upphovsrättsvillkoren som gäller för verket.

Författare behåller upphovsrätt för deras arbete men garanterar samtidigt publiceringsrättigheter för första publicering och all publicering via Internet till Socialmedicinsk tidskrift. Vidare kräver Socialmedicinsk tidskrift att författaren överför samtliga upphovsrättigheter för kommersiell användning av verket till utgivaren (Socialmedicinsk tidskrift). Inkomster från kommersiell försäljning används för att kunna fortsätta att publicera smt både i tryckt format och online utan publiceringsavgifter.